Generalforsamling 2020
Referat af generalforsamling i Nykøbing Falster Kunstforening
- januar 2020 i Bibliotekets sal
125 medlemmer var mødt
Formand Helle Bock bød velkommen til den store forsamling og takkede for den store tilslutning, der havde været til hele 2019-årets arrangementer.
- Valg af dirigent
Formanden foreslog på bestyrelsens vegne Anita Ulrik Sørensen, som blev valgt.
- Valg af referent
Bestyrelsen foreslog sekretær Elisabeth Schou, som blev valgt.
- Valg af to stemmetællere
Dirigenten indkaldte forslag. Finn Olsson og Jesper Bock blev foreslået og valgt.
- Formanden aflægger beretning
Dirigenten overgav ordet til formanden. Beretningen blev godkendt med stort bifald. (Beretningen beror i protokollen og på foreningens hjemmeside).
- Kassereren fremlægger det reviderede regnskab
Regnskabet udviser pga. den store tilslutning til arrangementer og ture et meget positivt resultat. (Regnskabet beror i protokollen og på foreningens hjemmeside). Regnskabet godkendt.
- Fastsættelse af kontingent
Ingen forslag til ændringer, og kontingentet er derfor fortsat kr. 250,00.
- Indsendte forslag fra medlemmerne og bestyrelsen
Ingen forslag hverken fra medlemmerne eller bestyrelsen.
- Valg af bestyrelsesmedlemmer (2 i lige år)
Lis Ekmann og Aase Damsø genvalgt.
- Valg af to suppleanter
Rita Paldrup og Birgit Rasmussen genvalgt.
- Valg af revisor og revisorsuppleant
Finn Olsson og Bodil Bjerregaard Olsson genvalgt.
- Eventuelt
Et medlem foreslog, at man kunne bruge en weekend på en vores 2-3 dages ture, så de, der går på arbejde, evt. kan deltage. Formanden besvarede dette forslag med, at så vil turene blive for dyre, da priserne på overnatning er dyrere i weekender.
Et andet medlem foreslog, at man kunne lave både forårs- og efterårsture.
Fra salen blev der udtrykt ros til bestyrelsen for årets arbejde.
Formanden takkede dirigenten Anita Ulrik Sørensen for indsatsen med en flaske vin.
Revisor Finn Olsson og glarmester Morten Larsen blev ligeledes belønnet for indsatsen med hver en flaske vin.
03-02-2020 Elisabeth Schou
Formandens beretning, generalforsamlingen den 30.01.2020,
Hovedbiblioteket, Rosenvænget 17, Nykøbing F.
Så er der igen gået et år siden sidste generalforsamling.
Jeg ved ikke, hvor tiden er blevet af, men jeg er sikker på, at der er flere end mig, der synes, tiden går alt for hurtigt.
Når det er sagt, iler tiden jo, bl.a. fordi vi ikke sidder med hænder i skødet og keder os, men er nysgerrige på, hvad der rører sig i tiden på mange fronter.
Vi der er til stede her i aften er bl.a. nysgerrige på, hvad der sker inden for kunst og kultur. Det er også spændende. Man kan i disse år opleve den ene kunstudstilling og kunstevent efter den anden.
Måske er vor generation ikke mere kunsthungrende end tidligere generationer var, men vi har bedre tid, bedre helbred og måske også en bedre økonomi.
Nå lige meget hvad årsagen er, kan jeg igen i aften berette om medlemsfremgang.
Nettotilgangen i 2019 har været på 20. Ved årets udgang var der således 206
medlemmer.
Medlem nummer 200 rundende vi i oktober. Det blev fejret med en gave og champagne til den heldige.
Årets første arrangement var igen i år en 3-dages tur til Nordjylland i begyndelse af maj. Vi var langt fra blevet færdige med området sidste år, så vi gentog succesen og fik udsolgt på 14 dage. Der deltog 59 i turen.
Vi startede i halvdårligt vejr med frokost i Brande, hvor vi skulle have set på gavlmalerier. Da det imidlertid regnede og blæste, bevægede vi os ikke så langt væk fra restauranten som planlagt, men de malerier vi trods vind og vejr så, var imponerende og spændende.
Turen fortsatte nordpå til Frøstrup, hvor vi besøgte Kirsten Kjærs Museum. Her ventede man os med kaffe og hjemmebag.
Kirsten Kjærs Museum er et privat kunstmuseum, der udstiller et stort antal af afdøde Kirsten Kjærs værker. Derudover er der skiftende udstillinger i sidegallerierne. Meget spændende sted, som varmt kan anbefales. Kirsten Kjær malede fortrinsvis portrætter.
Efter Frøstrup kørte vi til Dronninglund Hotel, hvor mange glædede sig til gensynet med det hyggelige, velfungerende hotel og til at slappe lidt af.
Der blev der dog ikke megen tid til afslapning, idet vi efter middagen havde arrangeret en aftentur til Dronninglund Kunstcenter, som vi også besøgte i 2018. Da kunstcenteret ligger tæt hotellet, var der tale om et tilbud uden for programmet, men jeg tror faktisk, alle tog med, selv om vi var godt trætte efter dagens mange indtryk. Kunstcenteret drives i lighed med Kirsten Kjærs Museum på frivillig basis.
Dag 2 indledte vi med et besøg på Voergaard , som i 2019 blev kåret som Danmarks smukkeste slot.
Men det var ikke for at se et smukt slot, vi havde valgt netop dette besøg. Voergård rummer nemlig Danmarks største kunstsamling i privat eje og en fantastisk historie om manufakturhandleren fra Nyborg , der i Frankrig arvede international kunst for millioner.
Efter Voergaard fortsatte turen til Hune, hvor vi besøgte Center for Papirkunst. Jeg
tror ikke jeg overdriver, hvis jeg påstår, at alle blev blæst bagover af begejstring og overraskelse.
Efter en lækker tapasanretning blev vi vist rundt af centerets ejer og kunstner, Bit Vejle, som med sin sødme og sine fantastiske papirklip betog os alle. Her var virkelig tale om papirklip i verdensklasse.
Besøget på papirkunstcenteret sluttede med en smuttur til Vesterhavet, hvor vi for en kort stund blev blæst godt igennem.
Dagens sidste besøg gjaldt Galleri Rødhusgården, hvor vi blev blev mødt af galleriets ejer, som efter at vi havde set galleriet og de mange forskelligartede udstillede genstande sluttede besøget med et brag af en musikoplevelse, idet galleristen spillede opera for os på sit enorme lydanlæg. Det lød flot i de højloftede lokaler. Et stort og spændende galleri.
Efter Rødhusgården returnerede vi til Dronninglund Hotel, hvor en velfortjent 3-retters menu og en god nats søvn ventede os.
Dag 3 startede med et besøg på det nyrenoverede museum ”Kunsten” i Ålborg.
Inden vi nåede frem til museet, kørte vi en tur langs Ålborgs havnefront, som i lighed med mange andre danske havnefronter, de senere år har undergået en stor forvandling med flotte boliger og god arkitektur.
Kunsten er et stort flot kunstmuseum, tegnet af den kendte finske arkitekt Alvar Alto, som de fleste nok kender for hans ikoniske tulipanvase. Vi kunne da heller ikke stå for den lidt nyere udgave af vasen, som er én af præmierne aften, købt i den meget velassorterede museumsbutik.
Efter en god time på egen hånd blandt en fornem samling kunst fra 1900-tallet og frem, sluttede vi besøget med en lækker frokostplatte i museets restaurant.
Efter Ålborg fortsatte turen sydpå mod Middelfart, hvor sidste stop gjaldt keramikmuseet CLAY. Her ventede os et veldækket kaffebord, æblekage og den smukkeste udsigt over Lillebælt. Museet var ved at forberede en ny udstilling, men det gjorde ikke noget, da der var mer end nok at se på i kælderen, idet CLAY i 2010 fik overdraget 55.000 genstande fra Royal Scandinavia. Det var heldigvis ikke alle 55.000 genstande der var udstillet, men en fantastisk samling porcelæn, der spændte fra mormors musselmalede til Frederik den 6. dessertstel.
Efter Clay var det tid til at vende næsen hjemad. Vi ankom til Nykøbing sidst på efter- middagen efter et par tæt pakkede dage, trætte men fyldt op af storslået nordvestjysk natur og spændende kunstoplevelser.
Forårets 2 arrangement var en bustur til Skælskør, som jo bl.a. er kendt for sin keramik.
Vi startede turen med at besøge Bruuns Hjørne, hvor 6 dygtige kunsthåndværkere har indrettet sig i et kunstnerfællesskab. Desværre regnede det hele dagen, så pladsen var lidt trang i de enkelte værksteder. Planen var kaffe og kage i galleriets gårdhave, samtidig med at man kunne gå lidt ud og ind og kigge og købe. Men p.g.a. vejret var det desværre udelukket, så vi måtte improvisere lidt, men det gik.
Efter Bruuns Hjørne besøgte vi Købmandsgården-unika design og yderligere to keramikere.
Frokosten nød vi på Restaurant Kobæk Strand, stadig i silende regn. Det var lidt ærgerligt, men jo ikke noget at gøre ved.
Efter Kobæk Strand kørte vi til Sorø, hvor vi besøgte den franskfødte billedkunstner
Soli Madsen, som med åbne arme modtog os i sit hjem, hvor hun også har galleri.
Soli Madsen var en livlig kvinde og en anderledes kunstner, som for nylig havde modtaget Sorø kommunes kulturpris. Vi købte to af Soli Madsens billeder til udlodning.
Efter Sorø returnerede vi til Nykøbing efter en våd, men oplevelsesrig dag.
51 deltog i turen.
Efterårsprogrammet indledtes med en kør-selv-tur den 22. august til ”Lys over Lolland”, hvor kunstnerisk leder Susanne Grue Jørgensen guide os gennem årets udstilling. Hovedattraktionen må nok siges at være nogle fantastiske gobeliner, som for første gang blev vist uden for Frankrig. Gobelinerne var vævet på Mobilier Nationale, det samme væveri, som har vævet dronningens gobeliner.
Imponerende flot udstilling i Saxkøbing gamle Sukkerfabriks, rustikke haller.
Efter et fælles kaffebord var der tid på egen hånd.
40 deltog i arrangementet.
Efterårets højdepunkt var udstillingen ”Elsket af Picasso” på kunstmuseet ARKEN, hvor vi efter en lækker frokost fik en guidet rundvisning af 2 meget passionerede guider. Det var en stor oplevelse, hvor vi på særdeles pædagogisk vis fik forklaret symbolikken i Picassos måde at portrættere sine kvinder på. Picasso var lidt af en dameven, og den måde han bruge det modsatte køn på, var nok ikke gået i disse ”Me too” tider. Men ingen tvivl om, at der her var tale om stor kunst.
Inden besøget på Arken, havde vi besøgt henholdsvis Helligtrekongerkirken i Vallensbæk og Johanneskirken i Greve. Jeg tror, trods dalende medlemstal i Den Danske Folkekirke, at nutidens arkitekter i kirkebyggeriet har fundet en legeplads, hvor de kan boltre sig, og hvor der åbenbart er mange midler at gøre godt med.
Det vi så var 2 flotte, spændende kirker, som i lighed med mange andre kirker, blev brugt til andet og mere end religiøse handlinger.
49 deltog i turen.
Årets sidste arrangement var en foredragsaften med billedkunstneren Mikkel Carl i Galleri Finnermann.
Desværre fik jeg en akut maveforgiftning et par timer før foredraget startede, så jeg måtte blive hjemme og gik derved glip af en aften, jeg havde glædet mig meget til.
Tilbagemeldingerne fra nogle af deltagerne tyede imidlertid på, at man havde fået én på opleveren. Der var stor enighed om, at Mikkel Carl var yderst charmerende og en god foredragsholder. Derimod var der delte meninger om, det han lavede var kunst.
Men Mikkel Carl er en anerkendt kunstner, uddannet på Kunstakademiet, repræsenteret på bl.a. AroS, professor ved det Fynske Kunstakademi, har modtaget adskillige priser, og jeg synes, at netop han er et godt eksempel på, hvad kunst også er, og på at kunsten deler vandene, og sætter gang i debatten.
*******************************************’
Vi har i år købt for kr. 44.627,05, svarende til 24 stk. kunst og 8 fremmødegevinster. Det er 5 værker mindre end sidste år.
Til gengæld har vi købt for kr. 10.000,- mere.
Igen i år har man kunnet afgive fuldmagt til bortlodningen, hvis man er forhindret i at deltage i generalforsamlingen. Fuldmagterne skal afleveres til formanden (mig) og vil blive læst op, inden bortlodningen finder sted.
Som sagt var medlemstallet pr. 31.12.2019, 206, hvilket er 22 medlemmer mere end samme tid sidste år.
Det er en positiv udvikling, som vi godt kan være lidt stolte af. Men som jeg også sagde sidste år, vokser træerne ikke ind i himlen, og vi i bestyrelsen skal til stadighed lægge os i selen og yde vores bedste, for at lave nogle gode arrangementer og købe nogle spændende ting til bortlodning.
Jeg vil derfor i aften benytte lejligheden til at takke bestyrelsen for en stor og kompetent arbejdsindsats, for godt samarbejde og for hyggelige timer.
Tak skal i have.
Men uden jer medlemmer – ingen kunstforening. Så også en stor tak til jer for stor opbakning, positiv feed-back og pæn omtale af foreningen, således at mange har haft lyst til at melde sig ind.
Tak alle sammen. Jeg vil nu giver ordet til foreningens kasserer Hanne Bach.
Nykøbing Falster Kunstforening
Regnskab 2019
Indtægter:
Medlemskontingent 43.930,00
Heraf kr. 5.000 indbetalt for 2020
Deltagerbetaling i.f.m. ture 202.395,00 246.325,00
Heraf kr. 18.730 indbetalt for 2020
Udgifter:
Kunstkøb 40.777,00
Bus, hotelophold, frokoster, entreer,
Guiderundvisning 186.231,75
Kontorartikler 3.999,00
Porto 1.635,00
Edb 1.475,00
Trykning af brochurer, gebyrer, m.m 7.235,00
Generalforsamling 2018 2.804,00 244.156,75
Overskud 2.168,25
Formue pr. 1.1.2019 54.296,89
Formue pr. 31.12.2019 56.465,14
Nykøbing F. den 8. januar 2020
Hanne Stordal Bach Finn Olsson
Kasserer Revisor
Antal medlemmer pr. 31.12.2019: 206